E-cigaretter: hvad siger førende eksperter på området?

Inden for de sidste seks måneder, er e-cigaretterne blevet meget populære blandt rygere herhjemme. De batteridrevne e-cigaretter fremstår ikke blot som et mere økonomisk valg for rygere, men også som et sundere alternativ for både en selv, men også for ens omgivelser. Udover de klokkeklare fordele som pris, sikkerhed, omtanke, etc., så er sundhedsaspektet dét som de allerfleste rygere, der er overgået til e-cigaretter frem for almindelige tobakscigaretter, slår ned på som værende det bedste.

Men det, at andre brugere siger god for et produkt, er ikke nødvendigvis nok for alle. Med et produkt som e-cigaretter, så er man tilbøjelig til at ville have professionelle vurderinger og ekspert udsagn med på vejen, noget som man ikke ville tænke videre om, hvis man f.eks. skulle købe nye sko.

Men hvad siger de så om e-cigaretterne, de kloge og intellektuelle på området?

Forskere på Karl-Franzens Universitet i Østrig, har lavet en længere rapport omkring de giftige aspekter af e-cigaretter. Her har de konkluderet, at e-cigaretterne kun er giftige, i det øjeblik, at man benytter dem indeholdende nikotin. Nikotinen, som er valgfrit i e-cigaretterne, er det eneste giftige stof, som kan forbindes med e-cigaretterne, men er altså også begrænset til benyttelsen af nikotin.

Forskerne fandt også, at e-cigaretter danner ikke grundlag for nogen kræftfremkaldende stoffer, eller andre kemiske affaldsstoffer, som er farlige for kroppens velvære. Sat overfor den skadelige påvirkning af almindelige tobakscigaretter, så er sundhedsrisikoen ved brugen af e-cigaretter altså betydeligt mindre. Forskerne fra Karl-Franzens Universitet skriver endda, i deres afsluttende kommentarer på rapporten, at ”bortset fra nikotin indholdet er e-cig produkterne dømt til at være uskadelige”.

E-cigaretterne er, i generelle vendinger, også på listen over de 10 vigtigste sundhedstendenser i året 2012. Dette er en forlængelse af, at e-cigaretterne, som et sundere alternativ til almindelige cigaretter, får skåret så mange skadelige stoffer ud af rygernes hverdag. E-cigaretterne er altså et godt værktøj, for de rygere der tænker på sundhedsmæssige aspekter af rygning, for e-cigaretterne er med til at stimulere deres rygevaner.
WHO, FN’s sundhedsorganisation, har da også konkluderet, at e-cigaretterne har bidraget til en stigning af folk der er stoppet med at ryge. Succesraten er på tæt på 300%, og har vist sig langt mere effektiv end f.eks. nikotinplastre og nikotintyggegummi nogensinde har været.

Det eneste som man kan pege på i forhold til sundhedsmæssige elementer af e-cigaretterne er, at hvis man er diabetiker, så skal man konsultere ens læge, før man påbegynder brugen af e-cigaretter. Langt størstedelen af de e-liguids, som driver selve fordampningsprocessen i e-cigaretterne, indeholder det aktive stof propylenglycol. Dette stof kan omdannes til glukose i leveren, og selvom det er i minimale mængder, så kan det skabe et problem for diabetikere. Kontakt altså læge inden påbegyndelse af rygning med e-cigaretter.

Disclaimer

Skriv et svar