Dansk isenkram er dansk kulturarv

De danske designere og producenter af isenkram har efterhånden mange år på bagen – nogle af dem i hvert fald. De mest kendte designere af isenkram nyder fortsat stor anerkendelse i udlandet, og det ville absolut ikke være tilfældet, såfremt deres produkter ikke var eftertragtede og innovative.

Danske designere bliver ofte sidestillet med kvalitet, og dansk isenkram er ingen undtagelse. Den danske tradition indenfor design og produktion er efterhånden så udbredt og anerkendt, at de største danske designs er blevet en fast del af vores kulturarv. I denne artikel vil jeg sætte fokus på særligt to danske producenter af isenkram; nemlig Georg Jensen og Holmegaard.

Georg Jensen

Danske Georg Jensen kom til verden i 1866, og er verdensberømt for hans arbejde med guld og sølv. Georg Jensen startede som sølvsmed allerede som 14-årig – men hans store drøm var at blive billedhugger. Denne drøm gik i opfyldelse i 1892, hvor han blev uddannet billedhugger fra Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Georg Jensen gik dog videre som sølvsmed, og han åbnede sin første butik i 1904 – der herefter fik kæmpe succes. Han åbnede flere butikker i løbet af det næste årti, bl.a. i Berlin, Stokholm, Paris og London. Herhjemme har Georg Jensen længe været eftertragtet, og særligt hans julepynt er meget populært. Klassikere som kræmmerhuse, topstjerner og lysestager pryder mange danske hjem, og det er isenkram, der er på mange danskeres ønskeseddel år efter år.

Holmegaard

Holmegaard er et glaspusteri, der blev grundlagt i 1825 – og et mærke, der er kendt af rigtigt mange danskere. Homegaard har tidligere været en del af Royal Copenhagen, og er nu en del af Rosendahl.

Hvis du er vild med glasværk, så er Holmegaard sikkert allerede på din ønskeseddel. Holmegaard er særligt kendt for deres vaser ved navn Cocoon, og ikke mindst deres skåle. Det er dansk isenkram med stolte traditioner, og det ses tydeligt i deres kollektioner. Holmegaard har efterhånden været vidt omkring, og det danske mærke laver alt fra rødvinsglas til julepynt.

Hvad er navnet på dine yndlingsmærker – og hvad for noget isenkram går du og drømmer om? Lad mig høre fra dig i kommentarerne, hvis du også er isenkram-nørd.

Disclaimer

Skriv et svar