Hvad er grå stær?

Grå stær er en uklarhed af linsen i øjet, der påvirker synet. De fleste grå stær er relateret til aldring og grå stær er meget almindeligt hos ældre mennesker. En grå stær kan forekomme i enten det ene eller begge øjne. Det kan ikke spredes fra det ene øje til det andet.

Hvad er årsagen til grå stær?

Linsen ligger bag iris og pupillen. Den fungerer sådan set som en kameralinse. Den fokuserer lyset på nethinden bagest i øjet. Linsen justerer også øjets fokus, og lader os se tingene klart både tæt på og langt væk. Linsen består mest af vand og protein. Proteinet er med til at holde linsen klar og lade lys passere gennem det.
Men som vi ældes kan noget af proteinet klumpe sammen og begynde at give skygger på et lille område af linsen. Dette er grå stær. Over tid kan grå stær vokse sig større og skygge mere og mere af linsen, hvilket gør det sværere at se.

Forskere formoder, at der er flere årsager til grå stær, såsom rygning og diabetes. Proteinet i linsen kan også ændre sig  over årene.

Hvornår er du mest tilbøjelig til at få grå stær?

Udtrykket “aldersrelateret” grå stær er lidt misvisende. Du behøver ikke at være en senior borger for at få denne form for grå stær. Faktisk kan folk få en aldersrelateret grå stær i 40’erne og 50’erne. Men her er de fleste grå stær små og påvirker ikke synet. Det er efter 60 år, at de fleste grå stær påvirker synet.

Hvem er i risiko for grå stær?

Risikoen for grå stær stiger som du bliver ældre. Andre risikofaktorer for grå stær kan nævnes:

Visse sygdomme, såsom diabetes.
Personlig adfærd såsom rygning og alkoholbrug.
Miljøet såsom langvarig udsættelse for sollys.

Hvad kan jeg gøre for at beskytte mit syn?

Brug af solbriller og en hat med en skygge til at blokere ultraviolet solstråler kan bidrage til at forsinke grå stær. Hvis du ryger – stop! Forskere mener også god ernæring kan hjælpe med at reducere risikoen for aldersbetinget grå stær. De anbefaler at spise grønne bladgrøntsager, frugt og andre fødevarer med antioxidanter.

Hvis du er 60 år eller ældre, bør du have en omfattende øjenundersøgelse hos øjenlæge som for eksempel på Øjenhospitalet Danmark (ohd.dk) mindst en gang hvert andet år. Tidlig behandling for mange øjensygdomme kan redde dit syn!

Disclaimer

Skriv et svar